Skip to content Skip to footer

Zongora

Ránki Fülöp

Biography

Ránki Fülöp 1995-ben született Budapesten. Hároméves korában, hallás után kezdett zongorázni. Nyolcéves korától az érettségijéig Becht Erikánál tanult a II. kerületi Járdányi Pál Zeneiskolában. Zeneakadémiai felvételije előtt Hambalkó Edithez is járt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jandó Jenő, Lantos István és Wagner Rita növendékeként mesterdiplomázott 2018-ban. 2021-től a Zeneakadémia óraadó tanára és doktorandusz hallgatója.
Európa és Ázsia több országában fellépett, például a La Roque d’Anthéron-i zongorafesztiválon, illetve a nantes-i és a tokiói La Folle Journée Fesztiválokon, szóló és kamaraműsorokkal. Szólistaként gyakran lép fel vezető hazai zenekarokkal, mint a Nemzeti Filharmonikusok, a Concerto Budapest, a Győri Filharmonikus Zenekar vagy a Pannon Filharmonikusok. Olyan karmesterekkel koncertezett együtt, mint Heinz Holliger, Keller András, Kocsis Zoltán vagy Gilbert Varga, játszott Irène Duval, Eldbjørg Hemsing és Maxim Vengerov kamarapartnereként.

Rendszeresen ad koncertet szüleivel, Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészekkel, akikkel Bach és Mozart versenyművei mellett Dukay Barnabás nekik komponált háromzongorás darabjait is bemutatták és műsoron tartják. Dukay számos szólóművét is bemutathatta, és Rácz Zoltán vezényletével zongorázott Olivier Messiaen A kanyonoktól a csillagokig… című művének magyarországi premierjében.

Contact Form

    Go to Top