Skip to content Skip to footer

Hegedű

Stark János Mátyás

Biography

Stark János Mátyás nyolc évesen kezdett hegedülni. Zeneiskolai tanulmányait Ácsné Szily Éva tanárnőnél fejezte be a Tóth Aladár Zeneiskolában. 2012-től 2016-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő tagozatán Somogyi Péter tanítványa volt; kamarazene tanárai Fejérvári Zoltán, Gulyás Márta és Wagner Rita voltak. Ezzel párhuzamosan 2012 és 2014 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zeneszerzés szakán is tanult, tanárai Fekete Győr István és Csemiczky Miklós voltak. 2016-tól a weimari Hochschule für Musik Franz Liszt hallgatója Prof. Andreas Lehmann osztályában.
Játékát rangos mesterkurzusokon tökéletesítette – többek között a salzburgi Mozarteum nyári akadémiáján (2014), a santanderi Encuentro-fesztivál kurzusain (2016) és a kronbergi akadémia hegedűkurzusán (2019) – amelyeken olyan tanároktól tanulhatott, mint Takács-Nagy Gábor, Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Yair Kless, Igor Ozim, Latica Honda-Rosenberg, Josef Špaček, Kirill Troussov, Krzysztof Penderecki, Zakhar Bron, vagy Mihaela Martin.

Számos hazai és nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel. Eredményei között található az országos Bartók Béla hegedűduóversenyen 1. díja (2006), a nemzetközi Beliczay Gyula emlékverseny aranymedálja (2011), a nemzetközi “Talents for Europe” verseny 3. díja (2012) és a nemzetközi “Zene határok nélkül” verseny 2. díja (2013). Legutóbbi sikerei közé tartozik a berlini “Rising Stars Grand Prix” nemzetközi zenei verseny 3. díja (2019). Kamarazenészként a 2016-os Weiner Leó kamarazene-versenyen 3. díjat kapott Ránki Fülöp kamarapartnereként.

Zeneszerzőként 1. helyezést ért el az országos Sugár Rezső zeneszerzőversenyen (2013) és 3. helyezést a nemzetközi Bartók Világversenyen (2018). Toccata című darabját, amely a Bartók Világverseny 2019. évi zongoraversenyének kötelező darabja volt, az Editio Musica Budapest adta ki.

Fellépett az összes jelentős magyar koncerthelyszínen (MÜPA, BMC, Zeneakadémia, Vigadó, Bartók Rádió), valamint Németország, Spanyolország, Anglia, Ausztria és Lengyelország koncerttermeiben. Játékát rögzítette a magyar televízió és rádió is. Olyan fesztiválokon vett részt szólistaként és kamarazenészként, mint a Klassz a pARTon, a Kaposfest, a weimari “Wege zu Liszt” fesztivál vagy a spanyolországi Encuentro de Santander fesztivál. Kamarapartnerei voltak többek között Érdi Tamás, Csalog Gábor, Nobuko Imai és Lars Anders Tomter is.

Három éven keresztül a MOL Tehetségtámogató Program ösztöndíjasa volt, szólistaként szerepelt a MOL tehetségek hanglemezén, szólóestet adott a Szépművészeti Múzeumban.

2019 januárjában felvételt nyert a Kamara Akadémia Egyesület mentorprogramjába, ahol a zenei élet olyan kiválóságai segítik pályáját, mint Baráti Kristóf és Várdai István. A 2019 őszétől 2021 közepéig terjedő időszakra elnyerte egy Gagliano mesterhegedű kizárólagos használati jogát.

Contact Form

    Go to Top