Skip to content Skip to footer

Jazz trombita, Altalena Jazz

Szalóky Balázs

Biography

Szalóky Balázs zenész családjának köszönhetően már fiatalon betekintést nyerhetett abba,hogy mit is jelent muzsikusnak lenni. A helyzet érdekessége,hogy a család legtöbb tagja klasszikus zenész, Balázs kiváló jazz muzsikus édesapja (Szalóky Béla) jóvoltából mégis rengeteg jazz zenésszel is találkozott már egészen fiatalon. Mind a két műfajt egyaránt tiszteli és szereti. Ez vezette végül arra a döntésre,hogy a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a The Juilliard School tanulójaként Manhattan-be költözzön. Mivel a felvételizők között a legmagasabb pontszámmal végzett, a Jerome L. Greene Fellowship keretein belül el is kezdhette new yorki tanulmányait.

A város adottságainak köszönhetően így tudott rengeteget tanulni a jazzről, miközben a Juillardon klasszikus szakon végezte tanulmányait. Megismerkedett például egyik elsőszámú példaképével Wynton Marsalissal, többszörös Grammy-díjas trombitaművésszel és Jon Erik-Kellsoval, a new yorki tradicionális jazz élet egyik vezető személyiségével. Számos koncerten vett részt és érdekességként ezek közül az egyik legfontosabb egy magyar zenekar a Modern Art Orchestra vendégeként volt,ahol Melis László “Pepin Bácsi Meséi” c. trombitadarabjának a premierjét játszotta szólistaként a nagyszerű zenekarral Washingtonban és New Yorkban.

A new yorki tartózkodás után hazaköltözött és a Zeneakadémia tanulója lett szintén klasszikus szakon Boldoczki Gábornál. Az itt töltött évek alatt Erasmus+ ösztöndíjasként Tarkövi Gábornál tanult egy szemesztert az UDK Berlin hallgatójaként. 2019-ben tartott diplomakoncertjén Vajda Gergely “Troccata” című Szalóky Balázsnak ajánlott darabja is elhangzott.Budapesten szabadúszóként számos formációval lép színpadra klasszikus és jazz műfajban egyaránt. Ezek közé tartozik például a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Liszt Ferenc Kamarazenekar,jazz műfajban pedig a Bényei Tamás És A Gramophonia Hot Jazz Orchestra és a Modern Art Orchestra.

Elhivatottságának és a folyamatos fejlődési vágyának köszönhetően sikeresen lépi át a két műfaj között lévő technikai határokat bár szerinte ezek a határok inkább csak a tudatunkban vannak jelen és ha mindkét műfajra csupán zeneként gondolunk, ezek a határok nem is léteznek.

Contact Form

    Go to Top